Bucatele împăratului Frantz Josef


Cred ca e un „defect profesional”: cum ajung la un castel ori un palat celebru (din Romania ori din lume), ma intreb cum se hraneau castelanii, regii si imparatii care au vietuit o vreme acolo. Si, probabil, ma numar printre cei norocosi, caci aflu si raspunsurile. Acum o sa va povestesc cate ceva despre cuplul imperial austro-ungar: Franz Josef si frumoasa Elisabeth, ramasa in istorie cu numele de Sissi. Despre celebrele „Clatite ale Imparatului” (Kaiserschmarren) circula mai multe anecdote. Una dintre ele spune ca, intr-o zi, un cofetar numit Leopold a venit la curtea imperiala cu o delicatesa obtinuta din ou batut si piure de prune. Imparateasa Sissi a luat o inghititura, a strambat din nas si a impins farfuria. Imparatului i s-a facut mila de cofetar si a mancat el portia de clatite. Cea de-a doua varianta povesteste despre o vanatoare a Kaizerului in Alpi. Franti de oboseala, vanatorii au poposit in coliba unui laptar numit Kaser. Au cerut ceva de mancare, dar omul nu avea la indemana decat clatite. Si cum foamea este un bun bucatar, Imparatului i s-au parut foarte bune. Mai mult chiar, i-a ridicat pe toti cei prezenti in incapere la rangul de „Nobili ai Clatitelor Imparatului”.

Si daca tot vorbiram despre Franz Josef, sa va dau si o reteta (una dintre multele care ii poarta numele). Kaiserwurstchen im Schlafrock sau Carnaciorii Imparatului (in aluat) se prepara din 200 g carne tocata de vitel, 300 g piept de pui si pulpa dezosate, 100 g limba de vaca afumata (gatita), 50 g ciuperci, 100 g ficat de gasca (sau de pui), unu-doua galbenusuri, 80 g fistic tocat, o chifla, apa sau lapte pentru inmuiat, unt sau ulei pentru prajit, faina, un ou, sare, piper, aluat de foitaj. Carnea de pui se toaca, limba se taie marunt, chifla se inmoaie in lapte sau in apa, apoi se stoarce si se marunteste foarte fin. Se curata, se spala ciupercile si ficatul de gasca, apoi se soteaza fiecare separat in putin unt. Carnea de pui se amesteca impreuna cu cea de vitel, cu chifla maruntita, limba, galbenusurile, ciupercile tocate, ficatul de gasca si fisticul. Se adauga sare si piper. Se formeaza din aceasta compozitie carnaciori care se prajesc pe ambele parti in ulei incins. Aluatul de foitaj se portioneaza si se inveleste fiecare carnacior in aluat. Se asaza toate rulourile (unse cu ou) intr-o tava acoperita cu foaie de copt. Tava se introduce in cuptorul preincalzit si se coc rulourile timp de 15-20 de minute.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s