Regina și dantela


Regina Elisabeta, brodand

Postura în care este surprinsă Regina Elisabeta, în această fotografie (probabil la puțină vreme după moartea soțului său, Regele Carol I, în anii de neutralitate a României, din timpului primului mare război), este cea care avea să-l inspire pe sculptorul Oscar Spaethe, atunci când a imaginat monumentul reginei-poete din curtea Castelului Peleș de la Sinaia.

Statuia Reginei Elisabeta a României este realizată în bronz și o înfățișează pe aceasta șezând într-un fotoliu, lucrând la o dantelă și citind. Statuia a fost dezvelită pe 26 septembrie 1933, după oficierea unui serviciu divin, și stropită cu agheasmă de patriarhul Miron Cristea.

Regina Elisabeta a României s-a stins din viață la 2 martie 1916, la vârsta de 73 de ani.

Oscar Späthe s-a născut în 1875, la București și a murit la 23 noiembrie 1944, într-un sat din Buzău, unde se refugiase în timpul războiului. A studiat la Academia de arte frumoase din München, unde a debutat, în 1898, cu „Faun dansând”. A fost membru fondator al societății Tinerimea artistică și a convins-o pe Regina Maria să accepte patronajul acesteia. Regina a achiziționat de la el mai multe lucrări: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântă bizantină, Fiat lux, Florentina și bustul Prințesei Elisabeta. Lui i se datorează și mozaicul de marmură al bisericii mari, ctitorie a familiei regale, de la Mănăstirea Sinaia.

Regina Elisabeta - castelul Peles

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s