Rulouri gratinate, umplute cu carne de pui – o idee pentru o zi de duminică


Vi s-a intamplat ca, stiind ca veti avea invitati pretiosi la masa, sa va ganditi la un fel de bucate care sa uimeasca pe toata lumea? O solutie de a face „tapaj” de talentul dumneavoastra la „bucatarit” este reteta de rulouri de sunca, umplute cu carne de pui si gratinate in cuptor.

Pentru aceste bucate, care vor asigura fastul meselor de sarbatoare, se poate folosi numai piept de pui. Dar si pulpele, ba chiar si puiul intreg, fiindca atunci cand nu va puteti permite sa faceti „risipa” orice bucatica de carne e binevenita pentru prepararea retetei. Presupunand ca ati optat pentru un pui „cu totul”, ce trebuie sa faceti mai intai e sa-l transati. Apoi sarati toate bucatile de carne, le piperati si le lasati cateva minute deoparte. In timpul asta, intr-un vas se topesc cateva linguri de unt, in care se va praji carnea usor, intorcand-o pe toate fetele. Cand s-a rumenit frumos, se toarna peste ea mai intai un pahar de vin alb. Vin dulce, parfumat, de desert, care sa imbalsameze carnea si sa o fragezeasca. Se adauga o jumatate de pahar de coniac si o alta jumatate de pahar de vermut. Secretul mancarurilor care se prevaleaza de puterea de fragezire si parfumare a bauturilor ramane mereu acelasi: nu folositi decat vinul, ori coniacul, ori vermutul de cea mai buna calitate. Un vin prost poate sa dea asprime carnii ori sa acreasca sosul si atunci valoarea tuturor celorlalte ingrediente – si a mancarii in sine – se pierde.

Dar sa ne intoarcem la reteta noastra. Peste cratita cu carne de pui si alcooluri „de clasa” se pune un capac si se lasa sa fiarba la foc mic. Atunci cand carnea e fiarta si dintii furculitei patrund usor in ea, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Cand s-a racorit, carnea se dezoseaza, se ruleaza in felii de sunca si se pune intr-o tava unsa cu unt, la cuptor. Se lasa asa, la foc potrivit, 10-15 minute. Daca se doreste sa li se dea o alta „fata”, atunci se trage tava afara si pe fiecare rulou se asaza cate o felie de svaiter. Se impinge din nou in cuptor si se lasa cateva minute, la gratinat. Rulourile, calde, se aduc la masa aranjate frumos pe un platou, asezonate cu felii subtiri de ardei rosu si verde ori cu frunze de patrunjel si stropite din belsug cu sosul de vin, coniac si vermut.

Textele Simonei Lazăr le mai găsești AICI, AICI și AICI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s