UN MENIU/ O ZI – 16 februarie 1957


Banchetul „celibatarilor” din micul oraș balnear Saint-Jean-d’Angély (sud-vestul Franței) nu e totuna cu „petrecerea burlacilor” (obicei pe care îl aflăm și în Sparta, cu 1000 de ani înainte de Hristos). Interesant – pentru cei cărora le plac coincidențele – e faptul că acest banchet a avut loc la numai 2 zile după marea petrecere a dragostei și a cuplurilor, din 14 februarie. Mutând povestea pe alt palier, cel al artelor, aș asemui acest banchet cu acel Salon al Refuzaților, din Parisul anului 1863, care a „consemnat” ieșirea în lume a Impresioniștilor (chiar înainte ca ei și criticii lor să-i numească așa). Sigur, din meniul acestui banchet nu a lipsit celebrul „trou charentais” – o combinație perfectă între un digestiv alcoolic (cognac, că doar Saint-Jean-d’Angély e atât de aproape de… Cognac, localitate care a împrumutat numele său unui distilat) și un sorbeto (din melon, pepene galben foarte aromat).

Sursă meniu. Biblioteca Municipală din Dijon

Banquet des célibataires-16 février 1957 | [ FR212316101__menus__M_0II_02432 ]

Vezi și alte meniuri în biblioteci digitale (de celebrat în luna februarie), aici:

Un gând despre „UN MENIU/ O ZI – 16 februarie 1957

  1. Pingback: UN MENIU/ O ZI – 22 februarie 1862 | Carnete

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s