Rubine, aur și mere de Punia


Cei mai multi dintre dumneavoastra asociaza toamna cu bogatia roadelor. Pentru mine, toamna e sinonima cu un rod anume: rodia. I se mai spune mar de Punia. Sau granata. Apare toamna prin piete, caci e dintre fructele ce se coc tarziu, pana catre iarna. Coaja ei rosie-violacee ascunde un pumn de rubine. Se spune ca samburii dulci, imbracati in pulpa subtire, sangerie, prevestesc fecunditatea. Poate de aceea Orientul pune la mare pret fructul acesta considerat a avea puteri miraculoase: peste crestetul tinerilor casatoriti se aruncau seminte de rodie, ca urare de fertilitate.  

Simbol al iubirii si al procrearii, simbol al vietii si al… ispitei. Caci se mai spune ca marul de Punia crestea si in gradinile Raiului si ca fructul acestuia, anume, ar fi fost sa fie marul intins de Eva lui Adam.

Descoperisem rodia mai intai intr-o poveste. „Cele trei rodii aurite”. Si cum am si acum bucuria povestilor, n-am incetat sa ii caut semnificatiile ascunse. Va aduceti aminte povestea fiului de imparat care pleaca in cautarea rodiilor? Le culege pe toate trei si, insetat, desface una, si-n rodie era o fata care ii cere apa si el nu are sa-i dea… Abia a treia rodie fat-frumosul o desface langa un izvor si fata traieste…

Povestii i-a urmat un poem biblic extraordinar. „Cantarea cantarilor”. „Ce frumoasa esti iubito, ce frumoasa esti! … obrazul tau este ca o jumatate de rodie” – ii spune mirele alesei lui.

Si dincolo de aceasta superba incarcatura de sensibilitate si erotism, am descoperit pentru a treia oara rodia strivindu-i samburii de cerul gurii. Si, cautand sa stiu mai multe, un „dulce” deosebit mi-a starnit interesul. Taind o rodie in doua, cu o lingura (de argint, spune reteta, ca sa fie magia intreaga), se scot samburii si se asaza pe o farfurie, alegand dintre ei resturile de fibra ale casutelor. Atunci cand raman numai samburii, se picura deasupra lor miere si se strivesc usor, amestecand pana se omogenizeaza. Se face un aluat simplu, din unt (sau margarina), faina alba, un praf de sare, o lingurita de miere (sau zahar), un ou. Se lasa la rece, cata vreme se incalzeste cuptorul. Aluatul se pune in forme mici de tarta, iar in centru se asaza samburii de rodie cu miere. Se dau la cuptor pentru 15 minute. Se scot tavile si se presara deasupra samburii unei alte rodii, de asta-data intregi, si se baga din nou tavile la cuptor pentru cateva minute. Despre prajitura aceasta se spune ca are puteri afrodiziace.

Textele Simonei Lazăr le mai găsești AICIAICI și AICI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s