Voiaj gustos în Balkania: Clătite Marquise


Într-o seară de iarnă, de sfârșit de an, la 31 decembrie 1852, Teatrul Național din București s-a deschis onoratului public pentru întâia oară, în lumina strălucitoare a lumânărilor de seu, sub distinsa direcțiune a domnuilui Costache Caragiale.

Când s-a luminat de ziuă, la terminarea balului, lumea bună a Bucureștiului, a fost petrecută cu un bufet de cofeturi. Printre ele luceau și clătitele Marquise. Povestea lor e mișcătoare, nu numai pentru că sunt adorate de toate națiile pământului dar și pentru multele și feluritele chipuri cum sunt servite. Să se știe că ele trebuiesc făcute cât se poate de subțiri, bine coapte și fără multă grăsime, este nevoie să se gătească cu câteva clipe înainte de a fi mâncate și fiecare foaie de clătită, după ce s-a prăjit, se așează pe o pânză curată să se scurgă bine grăsimea.

Cantități : la un ou se pun doar 50 de grame făină fină, cernută, puțină sare, 25 grame unt și 150 ml de lapte rece, nefiert ( în lipsă, apă cu bule sau sifon).

Secretele curg;……………

Află detaliile rețetei mai departe, pe site-ul KERA CALIȚA

93 de gânduri despre „Voiaj gustos în Balkania: Clătite Marquise

  1. Pingback: Miel ca la Stambul -

  2. Pingback: Vol-au-vent umplut cu fazan Salmi -

  3. Pingback: Zacusca de somn -

  4. Pingback: Terină de somon -

  5. Pingback: Somn la cuptor - Jean Bart -

  6. Pingback: Vutca Fanariotă... -

  7. Pingback: Cărți vechi de bucate... -

  8. Pingback: Mise-en-place...arta aranjării unei mese -

  9. Pingback: Prepelițe gătite după rețepturile vechilor atenieni -

  10. Pingback: În bucătăria Kerei Calița -

  11. Pingback: Amintirea unei mese de Crăciun în familie... -

  12. Pingback: Bucătăria Balkaniei -

  13. Pingback: Cartea de bucate a Stolnicului Cantacuzino... -

  14. Pingback: Medalion de mistreț cu sos de portocale -

  15. Pingback: Iepure maltez cu sos poivre -

  16. Pingback: Buchetul culinar românesc -

  17. Pingback: “Boeuf Stroganoff” -

  18. Pingback: Medalion de caprioara cu sos de fructe de padure -

  19. Pingback: Chiftelute de porc cu susan - Tudorița din Răzvani -

  20. Pingback: Feteasca Neagră – „Rubinul vinurilor românești” -

  21. Pingback: Rugaciuni si COLIVE pentru cei raposati -

  22. Pingback: Rulada din purcelus de lapte umpluta cu fructe confiate -

  23. Pingback: Spata de berbec umpluta -

  24. Pingback: Crap umplut pe sos de masline si surimi -

  25. Pingback: Un platou cald pe gustul fiecaruia ! -

  26. Pingback: CIORBĂ DE POST DIN FASOLE ALBĂ USCATĂ -

  27. Pingback: Perișoare de cartofi cu smântână -

  28. Pingback: Ruladă din pateu de ficat mânăstirească -

  29. Pingback: PLĂCINTĂ PIȘCĂTOARE -

  30. Pingback: Prețept din pastetă cu tocătură din pasăre și jambon -

  31. Pingback: Meniurile românilor rafinați în epoca interbelică - la masă cu Familia Regală -

  32. Pingback: ZACUSCĂ DE VINETE DE TOAMNĂ TIMPURIE -

  33. Pingback: Tradiție și modernitate - mesele boierești între 1848 și 1939, un veac de răsfăț al simțurilor -

  34. Pingback: GOGOȘELE CU CAȘCAVAL -

  35. Pingback: Un fenomen culinar la distanță de 420 de ani -

  36. Pingback: Istoria marilor cărți de bucate românești - prima epistolă - Întemeietorul Stolnicul Constantin Cantacuzino -

  37. Pingback: Cușcuș cu salata tabouleh și pui oriental în legume -

  38. Pingback: O istorioară despre entrées-uri -

  39. Pingback: Originea cuvântului restaurant - Partea I -

  40. Pingback: Mesele boierești - Prima parte -

  41. Pingback: MUȘCHI DE BOU LA MODĂ -

  42. Pingback: Mesele boierești de altădată - Partea a doua -

Lasă un comentariu